Начало България По света Статистики Дневник Главен сайт Школа
В момента е: Пон Яну 22, 2018 10:17 pm BG UK
   Вие не сте регистриран потребител Регистрация   |   Вход в сайта   
Пътеводителя е асоцииран сайт на Travel Guide, имащ за цел да предостави подробна информация за планинските райони в България и по света.
Алпи
Планините по света  -  Алпи
Планински региони
#    Планински региони И В Х M
1
Кликнете на картинката, за да видите снимка на региона Западни Алпи
0 35 0 0
2
Кликнете на картинката, за да видите снимка на региона Източни Алпи
0 1 0 0
- В оранжево са оцветени тези региони, които са добавени или актуализирани преди 10 дни.
Сортиране   
Преходи и изкачвания в планината
Изкачване на върховете Мьонх и Юнгфрау 1900 лв.   
Екстремна екскурзия във Френските Алпи 1700 лв.   
Изкачване на връх Гросглокнер 1000 лв.   
Обща характеристика на планина Алпи
Видяна е 17508 пъти  |  Информацията е обновена на Чет Юни 02, 2011 10:36 pm


Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер

Връх Монблан

Снимка: УикипедияАлпи (на италиански: Alpi; на немски: Alpen; на френски: Alpes; на окситански: Aups/Alps; на словенски: Alpe) е една от големите планински вериги в Европа, простираща се от Австрия и Словения на изток през Италия, Швейцария, Лихтенщайн и Германия до Франция и Монако на запад. Английското име Alps е взето от френския език от Latin Alpes, което може би е близко в основата си с Latin albus ("бял"). Германското Albe, Alpe или Alp (произлизащо от старонемските думи alpâ, plural alpûn), окситанското Alp/Aup и френското Alpage или Alpe в единствено число означва "алпийска ливада", и само в множествено число може да бъде отнесено към планинския регион като цяло.

Най-високият връх на Алпите е Мон Блан с височина 4807 м, намиращ се на френско-италианската граница.


РЕЛЕФ

Алпите обикновено се разделят на Западни и Източни, като разделението е по линията между езерото Комо и Боденското езеро, следвайки течението на река Рейн. Западните Алпи са разположени на територията на Италия и Франция, а Източните — в Австрия, Германия, Италия, Лихтенщайн и Словения. На територията на Швейцария се намират части и от двата дяла. Най-високата точка на западния дял е връх Мон Блан във Франция(4807 м), след него по височина се нареждат Монте Роза (4634 м) и Матерхорн в Швейцария (4478 м) и Бернина на италианско-швейцарската граница (4052 м). Дължината на Алпите е около 1000 км, а ширината достига до 250 км. 28,5% от Алпите се намират в Австрия, следвани от Италия (27,2%) и Франция (20,7%).

В Алпите се намират общо 82 върха с височина над 4000 м, като 55 от тях са изцяло в една от Италия, Франция и Швейцария, а 27 са гранични. Няколко по-ниски планински вериги са разположени паралелно на Алпите, включително Френските Предалпи.


РЕКИ И ЕЗЕРА

Най-дългите реки, които текат през Алпите, са Ин и Драва. Езерата в Алпите са образувани от някогашни ледници, там все още има ледници, но те са само по върховете. Най-красивите езера в Алпите са Лаго ди Маджоре, от което идва притокът на реката По, и езерото Лаго ди Гарда, намиращо се близо до река Адидже.


КЛИМАТ

Климатът е планински. Средногодишните валежи в Алпите са 1450 mm.


ФЛОРА И ФАУНА

Растителните пояси в Алпите постепенно се сменят с изкачването нагоре по планината. В подножието на планината поясът е широколистен, а по-нагоре става иглолистен. Растителният не е разнообразен поради факта, че в Алпите е много студено. В Алпите виреят много дървесни видове, сред които дъб, бук, ясен и клен. Най-често срещаното животно в Алпите е алпийският мармот. Освен него се отличават скалният орел, алпийският козирог, дивата коза, жълтоклюната гарга, пъстрогушата завирушка, брадатият лешояд, кафявата мечка, рисът, благородният елен, вълкът и тундровата яребица. В Алпите има 14 национални парка, в които живеят около 30 000 животински вида.


ИСТОРИЯ

През 1991 г. в Алпите е открит Йоци, запазена мумия на човек, живял около 3 300 пр.н.е. През 218 пр.н.е. картагенският военачалник Ханибал предприема поход през Галия и Алпите с войска и бойни слонове с цел да нападне Римската империя изненадващо от север. Около половината от войниците умират при прехода. Въпреки това Ханибал печели Битката при Тичино.

През 46/47 г. римляните построяват първия римски път през Алпите - Виа Клаудиа Аугуста - свързващ Аугсбург (тогава Кастра Аугуста) с Венеция през Алпите, през прохода Решен. Пътят бил с ширина достатъчна за преминаването на четириколки. Построяват се много други пътища през Алпите. До XI век много от тях са разрушени.

През XVIII век са построени много нови пътища, с цел бързо превозване на стоки от търговци и бързо превозване на оръдия по време на Наполеоновите войни. На 16 май 1854 г. е открита първата железопътна линия в Алпите - между Виена и Грац. През 1882 г. е открит 15-километровият тунел Готард, през който минават влаковете от Люцерн за Милано. Така времето за пътуване се скъсява от няколко дни на осем до десет часа. Днес то е под четири часа с влак и под три часа с автомобил. На 23 септември 1910 г. перуанско-френския авиатор Гео Чавез става първият човек прелетял над Алпите, но се разбива малко преди да кацне. През 1913 г. швейцарецът Оскар Бидер успява да повтори полета и да кацне успешно.

На 24 декември 1934 г. в Давос е открит първият модерен ски-влек. В първия сезон е използван от ок. 70 000 туристи. През 1908 г. в Болцано е пуснат в употреба първият въжен лифт. През 1974 г. е завършен първата автомобилна магистрала през Алпите, свързваща Инсбрук и Модена. През 1959 г. по него минават около 20 000 камиона годишно, а в началото на XXI век са 5 000 дневно.


НАСЕЛЕНИЕ

95 процента от населението в Алпите живее на височина под 1000 m.


ТУРИЗЪМ

В планината има много курорти — някои от тях допринасят много за туризма там. Годишно Алпите се посещават от повече от 100 милиона туристи. Около 15% от живущите в Алпите работят в областта на туризма. Санкт Мориц е един от най-известните курорти в Алпите. През Алпите минават 5 от 11-те европейски маршрути E1, E2, E4, E5, E10.


СПОРТ

В Алпите са се провели 10 от 21 зимни олимпийски игри - в Шамони (1924), Санкт Мориц (1928 и 1948), Гармиш-Партенкирхен (1936), Кортина д'Ампецо (1956), Инсбрук (1964 и 1976), Гренобъл (1968), Албервил (1992) и Торино (2006).


Споделяне във Facebook
Оценка на планината:  10.0  |  Логнете се в сайта, за да гласувате за тази планина

Важна новина !!!


  • 13/01/2018

    Сняг в пустинята Сахара

    коментара


    Към новината
    Съществуват множество феномени, за които определено не чуваме често, а още по-рядко виждаме с очите си, дори на снимка. Днес ще ви разкажем за едно подобно явление, което сякаш идва от фентъзи филм или книга, описващи пост-апокалиптичен сценарий. Снежна буря в пустинята Сахара превърна нормалния песъчен пейзаж в картина, която прилича повече на арктическата тундра, след като в някои областите на Алжир н ...Последни новини !!!Атракции:
Заклещения камъв в Kjerag, Норвегия () - 06/04/2017

Политика:
Кабинетът промени тарифата за таксите в туризма () - 24/01/2017

Атракции:
Прекестолен - най-красивата отвесна скала в света () - 18/03/2016

Събития:
Изложба "Нощ над България" () - 10/07/2015

Политика:
Дават до три еделвайса за категоризация на хижите () - 06/04/2015

Любопитно:
Заклещената скала, от която косите ви ще настръхнат () - 27/03/2015
Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани, 0 скрити и 0 гости
Регистрирани потребители: 0 регистрирани

Школа  -  Teambuilding Extreme  -  Вертикален свят  -  Приключенски свят  -  Climbing

Travel.bg  -  Почивка.bg  -  Дисаги  -  Мрежа от приятели  -  Транспорт  -  Visit to Bulgaria  -  Туризъм България
Работа  -  Bultourism.com  -  Хороскопи  -  Китен  -  Idi.bg  -  Adventure.bg  -  Следвай.ме  -  Запознанства
Board.bg  -  Tripi.bg

Вертикален Свят © Copyright 2005-2018

Sitemap