Mountain World
ПЛАНИНСКИ СПОРТОВЕ И ПРИКЛЮЧЕНИЯ
Начало Трекинги Пътешествия Изкачвания Календар Магазин Книжарница Кой какво Пътеводител Статии Новини Видео Галерии Контакти
В момента е: Съб Дек 15, 2018 12:13 am Български English
   Вие не сте регистриран потребител Регистрация   |   Вход в сайта   
Екипът на Планински свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване със специализираният сайт за хора с приключенски дух и жажда за пътешествия, онлайн от 1 януари 2005 година
Array
ТОП ОФЕРТИ:
Изкачване на върховете Орловец, Злия зъб, Двуглав и Камилата 115 лв.   
Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите Trango 0 лв.   
Изкачване на върховете Ерджиес и Демирказък с разглеждане на Кападокия и Немрут 1478 лв.   Платото Рорайма - Истинският изгубен святПубликувана на Чет Яну 19, 2017 10:30 pm

Roraima е една интересна планина намираща се в Guiana Highlands. Платото всъщност е на границата на три държави - Венецуела, Бразилия и Гвиана, но към планината почти винаги се достъпва от венецуелска страна. Бразилската и гвианска страни са много по-трудни. Най-високата точка на планината е скалата Маверик, която е във венецуелската част (според някои други източници тази информация може да е различна).

Гвиана Хайлендс са един много необикновен регион намиращ се на териториите на Венецуела, Бразилия, Гвиана, Суринам и Френска Гвиана. Платата са направени от древна утаечна скала, която е на около два билиона години и са някои от най-старите утаечни скали на планетата.

Платата са известни под наименованието Tepui, което описва равните върхове на планините с вертикални страни. Много водопади падат от Рорайма и другите Тепуи; Един от близките тепуи е дом на водопада Анхел. Също така на върха на планината расте много интересна разстителност, включваща много месоядни разстения, т.е. такива които се хранят с насекоми. На върха има малко почва, защото постоянните дъждове измиват всичко.

Планината Roraima беше първото тепуи, което беше изкачено и това беше направено от английският ботаник Everard Im Thurn по време на една експедиция спонсорирана от Кралската Географическа Асоциация през 1884. След това той направи няколко лекции в Англия, който най-вероятно са вдъхновили Сър Артър Конан Дойл да напише книгата "Изгубеният свят".

Най-високата точка на Гвиана и най-високата точка в Бразилският щат Рорайма се намират на платото. Обаче Венецуела и Бразилия имат по-високи планини. Точката в която се срещат трите граници се намира на 5°12′08″N 60°44′07″W, но най-високата точка на тепуито е Maverick Rock (2810 метра), намираща се в южния край на платото и е изцяло във Венецуела.

Ако искате да посетите това невероятно място и да се върнете 2 билиона години назад във времето вижте програмата на Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" Пътешествие до Изгубеният свят на планината Рорайма и водопада Анхел във Венецуела


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1136 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ОЩЕ СТАтИИ ОТ РАЗДЕЛ Дестинации:
Заливът на поетите
10 от най-забележителните места в Турция
Неочакваният туристически чар на Хасково
Дивият свят на Източните Родопи
Езикът на Трола в Норвегия
„Джалджале Химал“ - изумителен пейзаж над облаците
Пет от европейските най-желани дестинации
Летният синдром на Стокхолм
Връх Арарат
Pretty in PinkИнтересно !!!


  • 09/03/2018

    Да, Чили

    коментара


    Към новината
    Основателят на компанията за туристическо облекло The North Face подарява един милион акра земя за създаване на национални паркове в Чили. На половин планета разстояние от Пирин, където през март поради немарливостта на няколко души се отрови почти цяла колония от редкия вид белоглави лешояди, през същия месец вниманието на малка група хора кулминира в голям жест за природата.Последни новини !!!Любопитно:
Сняг в пустинята Сахара () - 13/01/2018

Атракции:
Заклещения камъв в Kjerag, Норвегия () - 06/04/2017

Политика:
Кабинетът промени тарифата за таксите в туризма () - 24/01/2017

Атракции:
Прекестолен - най-красивата отвесна скала в света () - 18/03/2016

Събития:
Изложба "Нощ над България" () - 10/07/2015

Политика:
Дават до три еделвайса за категоризация на хижите () - 06/04/2015

Petzl


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани, 0 скрити и 0 гости
Регистрирани потребители: 0 регистрирани

Alpine Guides  -  Вертикален свят

Facebook  -  Google+

Вертикален Свят © Copyright 2005-2018

Sitemap