Mountain World
ПЛАНИНСКИ СПОРТОВЕ И ПРИКЛЮЧЕНИЯ
Начало Трекинги Пътешествия Изкачвания Календар Магазин Книжарница Кой какво Пътеводител Статии Новини Видео Галерии Контакти
В момента е: Съб Фев 24, 2018 5:59 am Български English
   Вие не сте регистриран потребител Регистрация   |   Вход в сайта   
Екипът на Планински свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване със специализираният сайт за хора с приключенски дух и жажда за пътешествия, онлайн от 1 януари 2005 година

ТОП ОФЕРТИ:
Зимно изкачване на връх Ботев от хижа Плевен 203 лв.   
Зимен преход от хижа Вежен през връх Вежен до хижа Ехо 219 лв.   
Изкачване на върховете Орловец, Злия зъб, Двуглав и Камилата 112 лв.   Как да се качите на Монблан и да слезете от тамРосен Босев, Капитал  |  Публикувана на Чет Апр 09, 2015 2:21 pm
Снимка © Виктор Троянов


Последната глътка чай от термоса бавно преминава по раздразненото от сухия въздух гърло. Трябва да продължим. Главите ни са замаяни от разредения въздух и мислите текат бавно. На всеки няколко крачки спираме, за да се опитаме да нормализираме дишането си. Краката и ръцете мръзнат. Наоколо е пропаст и всяка крачка встрани може да коства живота ни. Тежките раници пронизват рамената и нарушават баланса. Последните стъпки към върха са най-трудни. Когато стигаме до върха и стъпваме на покрива на Алпите, драматично се прегръщаме, а по небръснатите ни бузи потичат няколко горещи мъжки сълзи... Да, бе. Изкачването на Монблан всъщност е доста приятно изживяване, стига да се спазват няколко препоръки, абсолютно сравними с придвижването по заледените улици на София или карането извън пистите. Ето откъде минава пътят към върха в шест стъпки:

1. Изберете точния момент. През лятото (от юни до август) на Монблан е като на Попа - пълна лудница. Ние бяхме там в края на септември, през последния възможен уикенд, в който работи зъбчатата желзница, която се качва до 2400 метра, както и заслоните Tete Rousse (3200 м) и Reffuge de Gouter (3800 m). Основният недостатък на есента е, че се стъмва по-рано, а времето е по-студено и нестабилно. Но това се компенсира с липсата на навалица по пътеките към върха, лесната възможност да се запазят места по заслоните и що-годе приличните условия за спане там.

2. Тренирайте физически. Поне месец и половина преди изкачването трябва да започнете да тренирате активно (поне четири пъти в седмицата). Разходка до Черни връх от Драгалевци/Симеоново/Бистрица след работа е добра идея. Бягането по минимум 50 минути в Борисовата градина или друга подходяща гора - също. Както и карането на колело, поне за един час, по пресечен терен. Повечето от нас правиха така и успяха. Спазването на определена хигиена на живот (не само миене на зъби) силно помага. Но все пак за протокола - в групата имаше един пушач, а всички до един пихме бира на върха. Никой от нас обаче не яде сланина и тлъсто месо. И емпирично доказахме, че спагетите на вечеря преди изкачване гарантират необходимата енергия под формата на бавни въглехидрати.
Снимка © Виктор Троянов


3. Подгответе се технически - ходенето с "котки", техниките за задържане по снежен склон и няколко ключови възела, които можете да научите на място. Трябва да се научите да ги правите, без да се замисляте, защото от това буквално ще зависи животът ви.

4. Изберете подходящия маршрут. Нашият е най-подходящ за хора, които имат минимален опит с подобни начинания. Изкачването започва от гарата в Saint-Gervais-les-Bains (на половин час от Меката на алпинизма Шамони). Първото стръмно препятствие са стъпалата на влакчето (зъбчатата железница) Tramway du Mont Blanc, което за по-малко от час се изкачва до 2400 м – в местността Nid d'Aigle (Орлово гнездо). Оттам за около два часа се стига до заслона Tete Rousse, разположен до едноименния ледник. Постройката е нова и са спазени всички норми, за да се избегне презастрояване - освен заслона и близката тоалетна други сгради няма. В заслона (3200 метра) се спи срещу 30 евро на човек. Има намаление, ако сте член на алпийски клуб. (Ние пробвахме с една членска карта на Българския туристически съюз, но хижарката внимаваше и ни посочи марката за платен членски внос, която датираше от предпоследното световно първенство по футбол.) Течаща вода в заслона няма. Има бутилирана на цена от 5 евро за 1.5 литра. Спи се в стаи с двуетажни нарове, а най-сигурната гаранция за спокоен сън са тапите за уши. Изкачването продължава на другия ден с преодоляването на най-техничната (и опасна част) от маршрута - преминаването на Grand Couloir (Големият кулоар). Това е улей, който събира всички камъни в околията и прекосяването му е нещо като руска рулетка. След него се продължава по скален ръб, чието преминаване изисква употребата на четири крайника. На места има стоманени въжета и стъпенки, които по-добре да не се използват в случай на гръмотевична буря. Добре е да гледате нагоре, защото надолу има само пропасти. Изкачването завършва на заслона Reffuge de Gouter (3800 метра). Хижарите там се изненадват приятно, когато българи идват с предварителна резервация, и учтиво ги настаняват на легла, а не под масите в кухнята. Водата е на същата цена, но за сметка на това наоколо има сняг в изобилие, който можете да разтопите за спагетите. (Все пак внимавайте откъде го взимате - околните склонове често се използват за тоалетна.)
Снимка © Виктор Троянов


За да се изкачи успешно Монблан, е добре да се стане в два и половина сутринта и да се тръгне нагоре не по-късно от три и половина. Преодоляват се 1000 метра денивелация само по сняг. Първо се стига до връх Dome du Gouter - 4100 метра. Там става много студено. Следва леко слизане и после пак качване до заслона Vallot (пак на 4100 метра). Там се спи само в спешни случаи – нещо, което алпинистите от източния блок не разбират и редовно го използват като база за изкачване. На Vallot се оставя ненужната екипировка (щеките). Нагоре се върви по снежен ръб, като техническият пасаж са Les Bosses (гърбиците) - две хълмчета, през които трябва да се мине. Трудността пряко зависи от състоянието на снега - ако е твърд сняг или лед, може да стане много опасно и бавно. От двете страни има стръмни склонове. Ръбът Les Bosses свършва на върховия гребен, където има характерни червени скали. (Именно там през 1950 и 1966 се разбиват индийските пътнически самолети Malabar Princess и Kanchenjunga.) Последните метри са най-досадни, защото върховият гребен ту се качва, ту слиза, прекалено тесен е и постоянно духа силен вятър. През натоварените летни месеци стават задръствания и наистина трябва да се пазите от планинските водачи (имат зелени якета и гледат надменно), защото имат навика да използват лактите си, за да си пробиват път. А това е място, откъдето не е добре да се пада. На върха няма заведения, а алпинисти в еуфорично настроение. Слизането е като качването, но наобратно. За хората с по-малко опит в ходенето по стръмни терени слизането може да се стори дори по-страшно, защото бездните вече се виждат.

5. Информирайте се за прогнозата за времето - във Франция за щастие знаят точно кои са "отделните места", на които ще превали и прегърми, и за масива на Монблан има изключително точни прогнози за една седмица напред. (Например на chamonix-meteo.com.)

6. Отнесете се абсолютно сериозно към това начинание. Всяка година по пътя към Монблан загиват между 30 и 40 души.


Ако жеалете да изкачите връх Монблан максимално безопасно и с помощта на опитни планински водачи разгледайте програмите на Вертикален свят


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2689 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ОЩЕ СТАтИИ ОТ РАЗДЕЛ Съвети:
Подземен свят
130 години Априлско въстание - Не е страшна смъртта, страшно е робството
Тракийски култов комлекс край село Ангел Войвода, Хасковско
Разкопки на градището при с. Черна могила, Харманлийско
Съвети за начинаещи туристи за приятното и безопасно пребиваване в планината
Безопасно за живота
Скални гробници край с. Долно Черковище, Хасково
Няколко трика за по-евтина лятна почивка
Глинена армия охранява първия китайски император 2200 години
800 години Роженски манастир - За корена и историята на Светата обителИнтересно !!!


  • 13/01/2018

    Сняг в пустинята Сахара

    коментара


    Към новината
    Съществуват множество феномени, за които определено не чуваме често, а още по-рядко виждаме с очите си, дори на снимка. Днес ще ви разкажем за едно подобно явление, което сякаш идва от фентъзи филм или книга, описващи пост-апокалиптичен сценарий. Снежна буря в пустинята Сахара превърна нормалния песъчен пейзаж в картина, която прилича повече на арктическата тундра, след като в някои областите на Алжир н ...Последни новини !!!Атракции:
Заклещения камъв в Kjerag, Норвегия () - 06/04/2017

Политика:
Кабинетът промени тарифата за таксите в туризма () - 24/01/2017

Атракции:
Прекестолен - най-красивата отвесна скала в света () - 18/03/2016

Събития:
Изложба "Нощ над България" () - 10/07/2015

Политика:
Дават до три еделвайса за категоризация на хижите () - 06/04/2015

Любопитно:
Заклещената скала, от която косите ви ще настръхнат () - 27/03/2015

La Sportiva


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани, 0 скрити и 0 гости
Регистрирани потребители: 0 регистрирани

Alpine Guides  -  Вертикален свят

Facebook  -  Google+

Вертикален Свят © Copyright 2005-2018

Sitemap